zondag 30 september 2012

Burgers


Gezien bij fotofestival Unseen in Amsterdam en nog te zien bij Van Kranendonk Gallery in Den Haag: fotoportretten van jonge hedendaagse burgers in de stijl van portretschilders uit de Gouden Eeuw.  Ook in zijn stillevens verwijst de Franse fotograaf Nicolas Wilmouth (1973) nadrukkelijk, met ironische details, naar die periode. 

Het is verleidelijk te bedenken wat een Frans Hals had gefotografeerd als hij een camera had gehad. Kinderen werden in de zeventiende eeuw zeker niet zo prominent vastgelegd als Wilmouth nu doet in een serie portretten die spelen met de conventies van het genre. Ernstig en waardig kijken de kinderen boven kraagjes uit, die nu eens niet van kant maar van papier zijn. De kinderen ogen als de zelfbewuste burgers in goeden doen van een echte Hals. En de jonge burgers van Wilmouth komen uit álle windstreken.


De ironie is sterker aanwezig in de serie stillevens die Wilmouth maakte. Een hamburger op een schaal van tin, een bord frites ernaast, spookachtig verlicht. Glas wijn erbij. Op een ander beeld een blikje sardines, een glas bier, een brood, uien en een mes. Niks overvloed uit de zeventiende eeuw, de leegte overheerst. Schoon zijn de beelden wel.

De expositie is tot en met 12 oktober te zien bij Van Kranendonk Gallery aan het Westeinde in Den Haag.


Hella de Groot


Geen opmerkingen:

Een reactie posten