dinsdag 17 mei 2011

Art Amsterdam succesvol

Ondanks de crisis is Art Amsterdam succesvol afgesloten. Veel figuratieve ambachtelijke kunst was er te zien, en heel veel tekenwerk. Motieven uit de natuur zijn helemaal in de mode. Er kwamen ruim 21.000 bezoekers langs bij de 133 galeries. Op de foto (Otti fotografie) een werk van Lotte van Lieshout bij galerie Wit uit Wageningen. Het schilderij, getiteld Rozenkrans, is aangeschaft door een Limburgs museum.




SUCCESVOLLE EDITIE ART AMSTERDAM

De 27ste editie van Art Amsterdam is op zondag 15 mei succesvol afgesloten. Nederlands grootste beurs voor hedendaagse en moderne kunst telde 133 galeries, waaronder 44 buitenlandse.
Art Amsterdam 2011 trok ruim 21.000 bezoekers. In totaal werd er voor 5 miljoen euro aan kunst verkocht op de beursvloer. De volgende editie van Art Amsterdam wordt van 9 tot 13 mei 2012 gehouden in Amsterdam RAI.

Edo Dijksterhuis, directeur Art Amsterdam, is zeer tevreden met het verloop van de beurs: “We hebben meer buitenlands bezoek gehad, waaronder veel internationale verzamelaars. Daarnaast ben ik zeer verheugd over de aanwezigheid van museumdirecteuren, curatoren en bedrijfscollecties. Met de introductie van de eerste virtuele kunstbeurs, uitgebreide communicatie via social media en een speciale iPhone App hebben we ook op het gebied van ‘nieuwe media’ een flinke stap gezet.” Art Amsterdam kon rekenen op een grote mediabelangstelling. Dijksterhuis: “Ook de buitenlandse pers was goed vertegenwoordigd op de beursvloer. Journalisten uit onder meer Japan, China, India, Verenigde Staten, Duitsland, België, Frankrijk en Groot Brittannië brachten een bezoek aan de beurs.”

Nieuwe contacten
Ook deelnemende galeries tonen zich tevreden over de opzet van de beurs, de geïnteresseerde bezoekers en de verkoop. Galerie Hamish Morrison uit Berlijn: “Het was een fantastische beurs, we hebben veel nieuwe contacten opgedaan, ook met museummensen uit Nederland en Duitsland. Hamish Morrison verkocht meer dan 20 werken van Ronald de Bloeme, waaronder het belangrijkste werk uit de presentatie, ‘Lone Ridder’ van 2.90 bij 5.70 meter, dat naar een grote Nederlandse private collectie is gegaan.”
Galerie Van De Weghe uit Antwerpen: “We hebben veel werk verkocht van Johan Tahon, waaronder het topstuk van 10.250 euro.”
Galerie Nouvelles Images: “Wij verkochten alleen al op de openingsavond 30 werken en kwamen uit op een totaal van 45 verkopen. Vooral de kunstenaar Hamid El Kanbouhi, vrij onbekend bij het Nederlandse publiek, deed het erg goed in de verkoop.”
Galerie Onrust verkocht een monumentaal schilderij van Markus Weggenmann voor 39.000 euro.

Primeur: virtuele beurs
Behalve op de beursvloer konden exposanten van Art Amsterdam hun kunstwerken ook aanbieden via een stand op een ‘online beurs’. Art Amsterdam werkt hiervoor samen met internationaal sociaal (kunst)netwerk Openartcollection.com. Ruim 70 deelnemers aan Art Amsterdam 2011 meldden zich aan voor dit project. David Dehaeck van Openartcollection.com: “Er werden de afgelopen dagen diverse werken verkocht op de virtuele beurs, waaronder een werk van de Britse kunstenaar Peter Davis, Untitled Purple, dat online door de Slewe Gallery verkocht werd aan een anonieme verzamelaar die nadien ook de beurs bezocht. Dit voorbeeld illustreert perfect de dynamiek van de extra impuls die een simultane virtuele beurs teweegbrengt.” Door de samenwerking met Art Amsterdam zag Openartcollection.com het aantal nieuwe leden met ongeveer 1000 toenemen. Ongeveer 7000 bezoekers vonden de weg naar de virtuele beurs. De online beurs blijft nog open tot en met 30 juni 2011, zodat ook na de beurs nog kunstwerken kunnen worden bekeken en verkocht.

Nieuw: We Like Art! Lounge
In een speciale lounge maakteWe Like Art!’ zichtbaar dat kunst kopen met een klein budget ook op Art Amsterdam mogelijk is. Deze kunstwebsite selecteerde 150 kunstwerken geprijsd tussen 100 en 1500 euro - van aanstormend talent tot gevestigde namen in de kunstwereld. Ruim 60 galeries uit binnen- en buitenland deden mee. De informele salonopstelling kon op veel belangstelling rekenen; er werden maar liefst 55 van de 150 kunstwerken uit de We Like Art! Lounge verkocht. Vooral beginnende kunstkopers deden een aankoop.

No Holds Barred
Het in 2010 gelanceerde programma No Holds Barred kreeg na het overdonderende succes van vorig jaar een vervolg op Art Amsterdam 2011. De winnaars van dit jaar vormden wederom een mooie dwarsdoorsnede van internationale kunst die iets te vertellen heeft.

Lecturis Award
Op donderdag 12 mei werd tijdens Art Amsterdam de Lecturis Award 2011 uitgereikt aan Edward Clydesdale Thomson (1982, Schotland, MK Galerie, Rotterdam/Berlijn). Edward Clydesdale Thomson mag een monografie laten produceren en krijgt een solotentoonstelling op Art Amsterdam 2012. De Lecturis Award is de opvolger van de Thieme Art Award. Naamgever en sponsor is Lecturis, de in Eindhoven gehuisveste drukker en uitgeverij. Lecturis is al decennia lang actief op het gebied van kunstboeken. Onder de winnaars uit het verleden bevinden zich Folkert de Jong, Jasper de Beijer, Karen Sargsyan en Rashid Ben Ali.

Art in Amsterdam
Tijdens Art Amsterdam 2011 was er ook een hoop te beleven buiten de beurs. Een groot aantal musea, broedplaatsen, kunstenaarsinitiatieven en evenementen heeft zich verenigd onder de vlag van Art in Amsterdam. Velen van hen boden tijdens de beurs een speciaal programma aan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten